Bijwerken van de Focus Blue 5 firmware

 

Gebruik deze pagina voor het downloaden van de nieuwste firmware voor uw Focus Blue 5 brailleleesregel.

 

Voor meer informatie over het gebruik van de Focus Blue 5, download de Focus Blue 5 gebruikershandleiding van onze downloadpagina.

 

Deze versie 5.81-48, ondersteunt nu het importeren, exporteren en bewerken van TXT bestanden in computerbraille in de volgende talen:

 

Engels

Italiaans

Slowaaks

Deens

Nederlands

Spaans

Duits

Noors

Tsjechisch

Fins

Pools

Turks

Frans

Portugees

Zweeds

Hebreeuws

Russisch

 

Bestanden moeten in het UTF8 formaat zijn opgeslagen (selecteerbaar bij het opslaan in Kladblok op de PC) en mogen maximaal 32K groot zijn om ze nog te kunnen bewerken in het Notieblok op de Focus. Bestanden groter dan 32K zullen worden weergegeven als alleen-lezen.

De functie Opslaan Als .FNZ wordt nog steeds ondersteund om ruwe puntpatronen in te kunnen voeren en te exporteren naar JAWS om het gebruik te ondersteunen van braillekortschrift en andere talen.

 

Belangrijk: Deze update is voor de Focus 14 Blue en de Focus 40 Blue 5 brailleleesregels. Installeer deze firmware niet op oudere Focus 14 Blue,

Focus 40 Blue, of Focus 80 Blue brailleleesregels.

 

De Focus Blue 5 brailleleesregels hebben een Menutoets tussen toetsen 1 en 4 op het Perkins—stijl toetsenbord. Als uw leesregel een menutoets heeft, volg dan deze instructies om de leesregel op te waarderen.

 

Voordat u begint

• Raadpleeg deze procedure eerst voordat u uw leesregel probeert bij te werken.

• Zorg er voor dat JAWS is geïnstalleerd op de computer die u gaat gebruiken voor het bijwerken. Het is niet noodzakelijk dat JAWS actief is tijdens het bijwerken.

• Zorg er voor dat u de meegeleverde Focus Blue USB-kabel bij de hand heeft.

• Als de leesregel is ingeschakeld, maar nog niet verbonden met een schermlezer, druk op de Menutoets om het menu te openen en dan op de bovenkant van de linker of rechter Tuimelbalk om het model en de huidige versie van de firmware te controleren.

• Als de USB-verbinding actief is en JAWS is ook actief, moet u tweemaal op de Menutoets drukken. Als u klaar bent met de controle, druk de linker Selectietoets om het menu te verlaten.

• Download het Focus Blue firmware-bestand hieronder en kopieer het naar een locatie op uw computer waar u het later makkelijk kunt terugvinden.

 

Bijwerken van de Focus Blue 5 firmware

1. Download de update Via onderstaande link en bewaar het bestand op een locatie op uw computer waar u het makkelijk kunt vinden, bijvoorbeeld de map downloads.

2. Sluit de brailleleesregel aan op een USB-poort van uw computer en wacht totdat de leesregel is gestart.

Opmerking: Als het dialoogvenster "Nieuwe hardware gevonden" verschijnt, volg dan de meldingen om het stuurprogramma te vinden.

3. Ga nu naar de map waar u het bestand voor de firmware update heeft opgeslagen, en start het applicatiebestand (EXE) voor uw leesregel en volg de meldingen om de firmware bij te werken.

BELANGRIJK: Ontkoppel de leesregel niet tijdens de update procedure.

4. Als de update is afgerond, kunt u een melding krijgen om uw schermleesprogramma te sluiten en opnieuw te starten voordat u uw leesregel gaat gebruiken.

5. Om te controleren dat de update met succes is voltooid, druk op de Menutoets (druk tweemaal als de USB-verbinding actief is) en dan op de bovenkant van de linker of rechter Tuimelbalk om de versie van de firmware weer te geven. De versie van de firmware moet 5.81-48 zijn.

Download Focus 14/40 Blue 5 firmware 5.81-58 update

 

Notitieblok-overzicht

 

Het Notitieblok is een Focus Blue-hulpprogramma. Als een Micro SD-kaart (tot 32 GB) in de leesregel wordt geplaatst, kunt u met het Notitieblok notities invoeren in computerbraille of braillekortschrift. Er is geen USB- of Bluetooth-verbinding vereist om het Notitieblok te gebruiken. Als u bijvoorbeeld snel een telefoonnummer moet noteren, maar u hebt geen directe toegang tot uw pc of mobiele apparaat, kunt u het Notitieblok op uw Focus starten, het telefoonnummer noteren met behulp van het Perkins-stijl toetsenbord en sla het vervolgens op in een bestand op de Micro SD-kaart.

 

Het Notitieblok biedt eenvoudige bestandsnavigatie- en bewerkingsfuncties, waaronder knippen, kopiëren en plakken. U kunt ook naar tekst zoeken in het geopende bestand. Als de Focus op dit moment via USB of Bluetooth op een computer of ander apparaat is aangesloten, kunt u de inhoud van het huidige bestand exporteren naar het bewerkingsvenster van de geopende toepassing.

 

Met het Notitieblok kunt u naast TXT bestanden ook BRF-bestanden in braille-indeling openen en lezen van verschillende services rechtstreeks op het scherm. Wanneer de Micro SD-kaart is geplaatst, zorgt het ingedrukt houden van de Linker Schuiftoets tijdens het inschakelen van de Focus er voor dat de leesregel wordt herkend als een verwisselbaar station bij aansluiting via USB. Eenmaal in deze modus kunnen BRF-boeken of TXT bestanden rechtstreeks naar de Micro SD-kaart worden overgebracht om in het Notitieblok te worden gelezen.

 

Raadpleeg de Notitieblok-documentatie voor meer informatie over het gebruik van alle functies.

 

Voorbereiden van de Micro-SD-kaart

Voordat u het Notieblok kunt gebruiken, moet u een Micro-SD-kaart in de Focus leesregel schuiven omdat de bestanden die u aanmaakt direct worden opgeslagen naar de kaart. BRF-boeken moeten ook naar de kaart worden gekopieerd om ze in het Notieblok te kunnen lezen. De Focus ondersteunt Micro-SD-kaarten tot 32 GB. Om een Micro-SD-kaart in de leesregel te schuiven, doet u het volgende:

 

WAARSCHUWING: Onder geen enkele omstandigheid moet u proberen om de kaart in een andere positie dan hier beschreven in de gleuf te schuiven. Er kan beschadiging ontstaan aan de kaart of de Focus Blue als de kaart niet op de juiste manier is gedraaid voordat deze wordt ingevoegd.

 

1. Zorg er voor dat de Focus Blue is uitgeschakeld.

2. Draai de leesregel zo dat de linkerkant naar u is toegekeerd. De Micro-SD-gleuf is een smalle opening die zicht rechts van de aan/uit knop bevindt onder de bumper.

3. Houd de kaart zo dat de vingergreep (de opstaande rand die wordt gebruikt om de kaart te pakken en te verwijderen) naar u toe en naar beneden is gericht. Je zult ook een klein uitsteeksel aan de linkerkant en een vierkante uitsparing in de linkerbovenhoek voelen. Daarnaast moet de gedrukte label op de kaart omlaag gericht zijn.

4. Schuif de kaart in de gleuf totdat deze op zijn plaatst klikt.

 

Als de kaart eenmaal is ingevoegd, doe dan het volgende voor het downloaden en overzetten van de helpbestanden van het Notieblok naar de kaart zodat u de documentatie kan raadplegen rechtstreeks vanuit het Notieblok.

 

1.     Download het Focus5-SDCard.exe bestand en sla hem op in een locatie op uw computer waar u hem weer makkelijk kunt terugvinden, bijvoorbeeld de map Downloads:

2. Ga naar het bestand en voer deze uit. Er wordt u nu gevraagd waar u de inhoud van het bestand wilt uitpakken. Druk ENTER om de standaard locatie te accepteren. Er wordt een map aangemaakt in de map Downloads met de naam FSI.

3. Druk op de linker Schuiftoets van de Focus terwijl u de leesregel inschakelt. Sluit de Focus aan op uw computer met de meegeleverde USB-kabel, en de leesregel zal worden herkend als een draagbaar USB-station.

 

Opmerking: Als u een schermleesprogramma zoals JAWS gebruikt via USB, wordt het aanbevolen dat u de spraak inschakelt of gebruikmaakt van een Bluetooth-verbinding omdat braille via USB momenteel nog niet werkt als de leesregel als een opslagmedium wordt gebruikt. U kunt in deze modus ook geen gebruik maken van het Notitieblok.

 

4. Navigeer op uw computer naar de map fsi en druk Ctrl+c om de gehele map met de inhoud te kopiëren.

5. Navigeer naar en open het USB-station om de inhoud van de Micro-SD-kaart weer te geven en druk Ctrl+v om de map FSI in de root van de kaart te plakken.

6. Nadat de map is overgezet, drukt u op de Applicatietoets (of Shift+F10) op uw computer terwijl u op het USB-station staat en kiest u voor Uitwerpen.

7. Schakel de Focus uit en weer aan en druk daarna tegelijkertijd op de Menutoets en de letter n (PUNTEN 1-3-4-5). Het Scratchpad opent met een leeg bestand waar u meteen kunt beginnen met het invoeren van tekst. Om het helpbestand te openen, drukt u tegelijkertijd op de rechter Shifttoets en de letter h (DOTS 1-2-5).