Direct naar inhoud

Over Daisyspelers

Wat is een daisyspeler ?

Een Daisyspeler is een apparaat, waarmee kinderen of volwassenen met een leesbeperking – visueel beperkten, dyslectici, mensen met een hersenaandoening of motorische aandoening – Daisyboeken kunnen lezen.

Voor slechtziende mensen of mensen met bijvoorbeeld dyslexie is het moeilijk om een boek te lezen. Alternatief voor een leesboek is het Daisyboek. Hiermee hoeft de tekst niet meer zelf gelezen te worden, maar wordt het boek voorgelezen. Luisterboeken en E-boeken worden ook voorgelezen, maar zijn voor slechtzienden minder makkelijk in gebruik dan een Daisyboek. Lees meer over de verschillen tussen daisy-, luister-en E-boeken.

Bij Passend Lezen zijn daisyboeken te leen voor € 33,- per jaar. De gehele collectie boeken, kranten en tijdschriften wordt uitgeleend door één centrale organisatie: Passend lezen. Inmiddels zijn er ruim 65.000 titels en komen er jaarlijks circa 1.500 titels bij. De school -en studieboeken zijn te verkrijgen via Dedicon Educatief.

Om een gesproken Daisyboek te kunnen lezen, is een Daisyspeler nodig. Via de zoekstructuur van de Daisyspeler kunt u bladeren in de tekst naar bijvoorbeeld pagina’s, hoofdstukken en paragrafen. Het is tevens mogelijk bladwijzers toe te voegen en de afspeelsnelheid en het volume aan te passen.

De Daisyspeler is er in drie verschillende modellen: het tafelmodel, het draagbare model en de internet Daisyspeler.

De tafelmodel Daisyspeler kenmerkt zich door een ingebouwde luidspreker, een opening voor CDs en grote knoppen. De knoppen zijn overzichtelijk geplaatst, duidelijk voelbaar en hebben contrasterende kleuren, zodat het gebruik voor slechtzienden makkelijk is. Door de eenvoudige bediening en de robuustheid zijn deze modellen zeer in trek bij de oudere gebruikers. 

De draagbare Daisyspeler, ook wel pocket Daisyspeler genoemd, is klein, draagbaar en makkelijk overal mee naar toe te nemen. In plaatst van een CD werkt deze met een geheugenkaart waarop meerdere boeken passen. Een draagbare Daisyspeler heeft meer functionaliteiten dan een tafelmodel en is voorzien van tekst-naar-spraak software. Met de tekst-naar-spraak software kunnen verschillende tekstbestanden (txt, xml, html en docx) worden voorgelezen. Veel jongere gebruikers geven de voorkeur aan een draagbare Daisyspeler. Door het formaat en de vormgeving worden deze Daisyspelers beter geaccepteerd door scholieren.

Het derde model is de internet Daisyspeler, welke gekoppeld is aan het internet. De gebruiker krijgt de boeken niet op CD thuis gestuurd, maar ontvangt de boeken direct via internet op de Daisyspeler. Het grote voordeel is de snelle verkrijgbaarheid van het boek of tijdschrift.

Daisy bij visueel beperkten

Omdat zelf lezen voor veel mensen met een visuele beperking vermoeiend is, is het luisteren van boeken een mooi alternatief. Slechtzienden mensen op leeftijd kiezen meestal voor een tafelmodel vanwege de eenvoudige bediening, grote knoppen en duidelijk contrast.

Daisy voor mensen met een motorisch of hersenprobleem

Voor deze mensen is lezen moeilijk of soms onmogelijk. Het Daisyboek biedt dan uitkomst. De grote knoppen op een tafelmodel Daisyspeler maken de bediening toegankelijk.

Daisy bij dyslexie

De Daisyspeler is ook geschikt voor mensen die dyslexie hebben. Tijdens het beluisteren van lange teksten op een Daisyspeler kan meegelezen worden in het boek. De nieuwste generatie Daisyspelers kunnen ook tekstbestanden voorlezen. Scholieren kunnen hierdoor ook bijvoorbeeld een eigen werkstuk laten voorlezen en zo auditief de tekst controleren. Daisy schoolboeken zijn verkrijgbaar via Dedicon Educatief.