Direct naar inhoud

Strabisme

Wat is Strabisme?

Strabisme is een oogaandoening waarbij de ogen niet correct zijn uitgelijnd en in verschillende richtingen wijzen, beter bekend als scheelzien. Een oog kan recht vooruit kijken, terwijl de andere naar binnen, buiten, boven of beneden wijst. De wijze waarop de oog of ogen draaien kan altijd hetzelfde zijn of kan iedere keer anders zijn. Welke oog recht is en welk oog wegdraait kan ook verschillen.

Strabisme wordt vaak veroorzaakt door een storing in het vermogen van de hersens om de oogbewegingen te coördineren. Het kan ook worden veroorzaakt door zwakke oogspieren die de ogen niet recht kunnen houden.

Er zijn verschillende types, afhankelijk van de bewegingen van de ogen en de leeftijd waarop deze oogaandoening is vastgesteld. De meeste gevallen van Strabisme ontstaan bij jonge kinderen.

Als de ogen van een kind nog niet rechtstaan bij de leeftijd van vier maanden, wordt het aanbevolen om ze te laten controleren door een oogarts.

Het besef dat het zicht is aangetast kan moeilijk zijn om te accepteren. De wetenschap dat men niet de enige is, kan wellicht steun geven. Er zijn veel mensen in dezelfde situatie, sommige die zelf net de diagnose hebben gekregen en sommige die al jaren met Strabisme leven.

Indien men slechtziendheid ervaart als gevolg dan zijn er hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen met de taken waar men moeite mee heeft. Deze hulpmiddelen kunnen ondersteuning geven bij taken waar men het zicht voor nodig heeft en kunnen helpen om een vol en onafhankelijk leven te blijven leiden.

Plaatje zicht zonder en met Strabisme
Links: normaal zicht. Rechts: zicht met Strabisme

Wat zijn de symptomen van Strabisme?

De meest duidelijke symptoom is ogen die niet in dezelfde richting kijken op hetzelfde moment. Overige symptomen kunnen zijn:

Wat kan men van Strabisme verwachten? 

Deze oogaandoening kan behandeld worden in een vroegtijdig stadium. De algehele consensus onder oogspecialisten is dat hoe eerder een behandeling is gestart, hoe beter de kansen dat deze aanslaat. Als Strabisme niet wordt behandeld, kan verminderd zicht of een onomkeerbare beschadiging van de ogen ontstaan. De behandeling van strabisme kan een bril, afdekpleisters, medicijnen, oogoefeningen, etc. omhelzen. Overleg de beste optie met de oogspecialist.

Meer informatie over Strabisme

Er is uitgebreide informatie beschikbaar. Deze informatie is bedoeld om te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die men van de arts of oogspecialist ontvangt.

Kijk voor meer informatie bij:

Een lijst met producten