Direct naar inhoud

Staar (Cataract)

Wat is Staar of Cataract?

Staar – ook wel Cataract genoemd – is een vertroebeling van de ooglens, de vlak achter de pupil ligt. De ooglens bestaat voornamelijk uit water en eiwitten. De eiwitten zijn zo gerangschikt dat de ooglens schoon blijft en er licht doorheen kan. Naarmate we ouder worden, kunnen een aantal van deze eiwitten samenkleven en een klein deel van de lens vertroebelen. Dit is een cataract, die met verloop van tijd groter kan groeien en meer van de lens kan vertroebelen zodat het moeilijker wordt om goed te zien. Staar vordert normaliter traag, waardoor geleidelijk verlies van zicht optreedt. Als het onbehandeld blijft, kan Staar resulteren in blindheid.

Er zijn diverse typen, maar ze hebben allemaal het gemeenschappelijk kenmerk dat ze de transparantheid van de ooglens aantasten. Hoe meer troebel de lens, hoe meer geavanceerd de oogaandoening. Staar is de meest voorkomende oorzaak van zichtverlies in mensen van 40 jaar en ouder en is de grootste oorzaak van blindheid wereldwijd.

Te horen krijgen dat het zicht is aangetast kan de wereld op zijn kop zetten. Als de eerste emoties zakken, kan de wetenschap dat men niet de enige is wellicht steun geven. Er zijn veel mensen in dezelfde situatie, sommige die zelf net de diagnose hebben gekregen en sommige die al jaren met Staar leven.

Indien men slechtziendheid ervaart als gevolg dan zijn er hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen met de taken waar men moeite mee heeft. Deze hulpmiddelen kunnen ondersteuning geven bij taken waar men het zicht voor nodig heeft en kunnen helpen om een vol en onafhankelijk leven te blijven leiden.

Plaatje zicht zonder en met Staar
Links: normaal zicht. Rechts: zicht met staar

Wat zijn de symptomen van Staar?

Symptomen omvatten:

Wat kan men verwachten van Staar? 

Deze oogaandoening kan voorkomen in één of beide ogen. Als symptomen zich voordoen, kan men gedurende ruime tijd uit de voeten met een nieuwe bril, vergroting, passende verlichting of andere hulpmiddelen. Als de Staar zich uitbreidt, kan men een staaroperatie overwegen, waarbij de ooglens wordt verwijderd en wordt vervangen door een kunstlens. Een staaroperatie is zeer effectief voor het herstellen van het zicht. Overleg de situatie en de mogelijkheden met de oogspecialist om te bepalen wat de beste opties zijn.

Meer informatie over Staar 

Er is uitgebreide informatie beschikbaar. Deze informatie is bedoeld om te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die men van de arts of oogspecialist ontvangt.

Kijk voor meer informatie bij:

‘Het klussen in en rond het huis en het bouwen van model autootjes werd steeds moeilijker. Ik heb problemen bij het lezen van teksten in kranten en boeken. Dat is voor iemand die altijd bij grafische bedrijven en uitgeverijen heeft gewerkt een extra tegenvaller.’
– dhr Geuzebroek

Een lijst met producten

 • Onyx HD Deskset

  • Beeldschermloepen
  • Beeldschermloepen zonder spraak
 • Ruby XL HD

  • Draagbare oplossingen vergroting
  • Elektronische handloep
 • Daisybox

  • Daisyspelers en memorecorders
  • Internet Daisyspelers