Direct naar inhoud

Retinitis Pigmentosa (RP)

Wat is Retinitis Pigmentosa?

Retinitis Pigmentosa is de verzamelnaam voor een groep erfelijke aandoeningen, die gemeenschappelijk hebben dat ze progressieve degeneratie van de retina (het lichtgevoelige ‘scherm’ achter in het oog) veroorzaken. Wordt vaak kortweg RP genoemd.

De licht receptoren in de retina worden staafjes en kegeltjes genoemd. Als gevolg van deze oogaandoening sterven de staafjes, en in een later stadium de kegeltjes, langzaam af, met verminderd zicht tot gevolg. Belangrijkste kenmerk is kokervisus.

Te horen krijgen dat het zicht is aangetast kan de wereld op zijn kop zetten. Als de eerste emoties zakken, kan de wetenschap dat men niet de enige is wellicht steun geven. Er zijn veel mensen in dezelfde situatie, sommige die zelf net de diagnose hebben gekregen en sommige die er al jaren mee leven.

Indien men slechtziendheid ervaart als gevolg dan zijn er hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen met de taken waar men moeite mee heeft. Deze hulpmiddelen kunnen ondersteuning geven bij taken waar men het zicht voor nodig heeft en kunnen helpen om een vol en onafhankelijk leven te blijven leiden. Het gaat dan vaak niet om vergroting maar om het verbeteren van het contrast waardoor de leesbaarheid verhoogd wordt.

Plaatje zicht zonder en met Retinis Pigmentosa RP
Links: normaal zicht. Rechts: zicht met Retinitis Pigmentosa

Wat zijn de symptomen van Retinitis Pigmentosa?

Symptomen zijn onder andere:

Wat kan men van Retinitis Pigmentosa verwachten? 

Er is momenteel geen genezing. Wetenschappers voeren voortdurend onderzoek uit, op zoek naar behandelingen die deze aandoening kunnen vertragen of zelfs verhelpen. Een vroege diagnose is belangrijk, zodat mensen kunnen leren hoe hiermee om te gaan en hoe het maximale uit de restvisus gehaald kan worden.

Meer informatie over Retinitis Pigmentosa

Er is uitgebreide informatie beschikbaar over Retinitis Pigmentosa. Deze informatie is bedoeld om te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die men van de arts of oogspecialist ontvangt.

Kijk voor meer informatie bij:

“Braille moeilijk? Ik heb het ooit in twee maanden geleerd en er daarna ontzettend veel plezier van gehad. Zonder braille had ik niet met de brailleleesregel kunnen werken en zonder brailleleesregel, in combinatie met een spraakprogramma, had ik nooit al die jaren mijn leuke werk als bedrijfsjournalist kunnen doen. ”
– dhr Kleton

Een lijst met producten