Direct naar inhoud

Oogtumoren

Wat zijn oogtumoren?

Oogtumoren zijn tumoren (gezwellen) in het oog. Zij komen niet vaak voor, maar wanneer ze er zijn, groeien ze vaak op het gekleurde deel van het oog, genoemd de iris, of achter in het oog. Onbehandeld kunnen ze niet alleen het zicht ernstig bedreigen, maar ook het leven.

Veel oogtumoren tonen geen symptomen in de beginfase maar symptomen komen voor wanneer de tumor of tumoren groeien. Een snelle diagnose en goede behandeling zijn essentieel in het behandelen.

Te horen krijgen dat het zicht is aangetast kan de wereld op zijn kop zetten. Als de eerste emoties zakken, kan de wetenschap dat men niet de enige is wellicht steun geven. Er zijn veel mensen in dezelfde situatie, sommige die zelf net de diagnose hebben gekregen en sommige die al jaren met oogtumoren leven.

Indien men slechtziendheid ervaart als gevolg dan zijn er hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen met de taken waar men moeite mee heeft. Deze hulpmiddelen kunnen ondersteuning geven bij taken waar men het zicht voor nodig heeft en kunnen helpen om een vol en onafhankelijk leven te blijven leiden.

Plaatje zicht zonder en met Oogtumoren
Links: normaal zicht. Rechts: zicht met oogtumoren

Wat kan men van oogtumoren verwachten?

Er zijn veel behandelmethodes. Deze variëren van lasertherapie of radiotherapie tot het verwijderen van de tumor zelf, in extreme gevallen, het verwijderen van het oog, afhankelijk van de grootte, type en locatie van de tumor.

Meer informatie over oogtumoren

Er is uitgebreide informatie beschikbaar. Deze informatie is bedoeld om te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die men van de arts of oogspecialist ontvangt.

Kijk voor meer informatie bij:

Een lijst met producten