Direct naar inhoud

Kleurenblindheid

Wat is Kleurenblindheid?

Kleurenblindheid is het onvermogen om te onderscheiden tussen verschillende kleuren. Deze oogaandoening wordt veroorzaakt door een gebrek aan kleursensitief pigment in de kegelvormige cellen van de retina, het lichtgevoelige ‘scherm’ achter in het oog. De meeste gevallen zijn erfelijk en aangeboren; ongeveer 1 van 12 mannen en 1 van 20 vrouwen zijn kleurenblind.

Het besef dat het zicht is aangetast kan moeilijk zijn om te accepteren. De wetenschap dat men niet de enige is kan wellicht steun geven. Er zijn veel mensen in dezelfde situatie, sommige die zelf net de diagnose hebben gekregen en sommige die er al jaren mee leven.

Indien met slechtziendheid ervaart als gevolg dan zijn er hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen met de taken waar men moeite mee heeft. Deze hulpmiddelen kunnen ondersteuning geven bij taken waar men het zicht voor nodig heeft en kunnen helpen om een vol en onafhankelijk leven te blijven leiden.

Plaatje zicht zonder en met Kleurenblindheid
Links: normaal zicht. Rechts: zicht met kleurenblindheid

Kleurenblindheid is een geslacht gerelateerde aandoening, die wordt veroorzaakt door afwezige of beschadigde genen op de X-chromosoom. Omdat mannen slechts één X-chromosoom hebben, hebben zij een grotere kans om kleurenblind te worden dan vrouwen.

In sommige gevallen kan de oogaandoening verworven in plaats van aangeboren zijn. Dit is vaak als gevolg van een andere oogaandoening of een trauma aan het oog. Oogaandoeningen die kleurenblindheid kunnen veroorzaken zijn glaucoom, maculadegeneratie, staar en diabetisch retinopathie.

Deze oogaandoening kan omschreven worden als volledig of gedeeltelijk, waarbij volledig minder vaak voorkomt dan gedeeltelijk. Er zijn twee belangrijke types:

Wat kan men verwachten van kleurenblindheid? 

Er is geen genezing. Bepaalde soorten getinte filters of lenzen kunnen helpen om te differentiëren tussen bepaalde kleuren. Wij adviseren om de opties met de oogspecialist te bespreken.

Meer informatie over kleurenblindheid 

Er is uitgebreide informatie beschikbaar. Deze informatie is bedoeld om te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die men van de arts of oogspecialist ontvangt.

Kijk voor meer informatie bij:

Een lijst met producten