Direct naar inhoud

Diabetische Retinopathie

Wat is Diabetische Retinopathie?

Diabetische Retinopathie (afgekort naar DRP) is een complicatie veroorzaakt door diabetes, waarbij de retina (het lichtgevoelige ‘scherm’ achter in het oog) wordt aangetast.

Diabetes veroorzaakt abnormale schommelingen in de bloedsuikerspiegel van een menselijk lichaam. Hoge hoeveelheden bloedsuikers kunnen de toevoer van bloed aan alle organen in het lichaam veranderen, inclusief de toevoer naar de ogen. Schade aan de ogen vindt plaats als hoge hoeveelheden bloedsuiker zich ophopen in de bloedvaten van de retina.

Te horen krijgen dat het zicht is aangetast door Diabetische Retinopathie kan de wereld op zijn kop zetten. Als de eerste emoties zakken, kan de wetenschap dat men niet de enige is wellicht steun geven. Er zijn veel mensen in dezelfde situatie, sommige die zelf net de diagnose hebben gekregen en sommige die al jaren met DRP leven. 

Veel mensen met DRP blijven de dingen doen die zij altijd al deden. Het kan zijn dat men het perifere zicht meer gaat gebruiken en men zal andere zintuigen meer gebruiken gedurende de dag.

DRP is momenteel niet te genezen. Regelmatige controle van de ogen is erg belangrijk om DRP vroegtijdig op te sporen en dus zo goed mogelijk te kunnen behandelen. Overleg dit met de oogspecialist om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Indien men slechtziendheid ervaart als gevolg van DRP dan zijn er hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen met de taken waar men moeite mee heeft. Deze hulpmiddelen kunnen ondersteuning geven bij taken waar men het zicht voor nodig heeft en kunnen helpen om een vol en onafhankelijk leven te blijven leiden.

DRP kent vier stadia:

1. Milde niet-proliferatieve DRP

In deze eerste fase komen micro aneurysms voor. Dit zijn kleine gebiedjes van ballonachtige zwellingen in de kleine bloedvaten van de retina.

2. Matige niet-proliferatieve DRP

Als de ziekte vordert, raken een deel van de bloedvaten die de retina voeden verstopt.

3. Gevorderde niet-proliferatieve DRP

Veel meer bloedvaten raken verstopt, waardoor grote gebieden van de retina niet meer doorbloed worden. Deze gebieden sturen een signaal naar het lichaam om nieuwe bloedvaten aan te maken.

4. Proliferatieve DRP

In dit gevorderde stadium worden er daadwerkelijk nieuwe bloedvaten aangemaakt. Deze bloedvaten zijn breekbaar en fragiel. Zij groeien langs de retina en langs de oppervlakte van de doorzichtige, glazige gel die zich bevindt aan de binnenkant van het oog. Op zichzelf veroorzaken deze bloedvaten geen problemen. Echter, zij hebben dunne en broze wanden. Als deze bloedvaten bloed gaan lekken, dan kan dit ernstig gezichtsverlies en soms zelf blindheid tot gevolg hebben.

Onbehandeld kan DRP leiden tot blindheid. 80% van de mensen die langer dan 10 jaar aan diabetes leiden krijgen te maken met DRP. Van deze gevallen, kan 90% worden verminderd door de juiste behandeling en regelmatige controle van de ogen.

Plaatje zicht zonder en met Diabetische retinopathie
Links: normaal zicht. Rechts: zicht met Diabetische Retinopathie

Wat zijn de symptomen van Diabetische Retinopathie?

Symptomen die zich voordoen bij DRP zijn:

Wat kan men van Diabetische Retinopathie verwachten?

Er is geen genezing mogelijk voor DRP. Er zijn echter wel diverse behandelingen beschikbaar die de symptomen kunnen verminderen. De beste manier om DRP aan te pakken is regelmatige controle van de ogen. Als men diabetes heeft, is het verstanding om regelmatig oogtesten te laten verrichten om te controleren of men DRP ontwikkelt. Overleg dit met de arts of oogspecialist.

Meer informatie over Diabetische Retinopathie

Er is uitgebreide informatie beschikbaar over DRP. Deze informatie is bedoeld om te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die men van de arts of oogspecialist ontvangt.

Kijk voor meer informatie bij:

Een lijst met producten