Direct naar inhoud

Albinisme

Wat is Albinisme?

Albinisme verwijst naar een groep van aandoeningen waarbij mensen weinig tot geen pigment in hun ogen, huid en haar hebben. Deze oogaandoening is het gevolg van erfelijk gewijzigde genen, die te weinig van het pigment “melanine” aanmaken. Afhankelijk van de hoeveelheid melanine in de ogen, kunnen verschillende soorten worden onderscheiden. Wat deze verschillende soorten gemeen hebben, is dat ze allemaal geassocieerd worden met verminderd zicht. Zichtproblemen worden veroorzaakt door een afwijkende ontwikkeling van de retina en abnormale zenuwverbindingen tussen de ogen en hersens.

Albinisme beïnvloedt mensen van verschillende etnische achtergronden; de mate waarin het wereldwijd voorkomt wordt geschat op 1 op 17.000.

Het besef dat het zicht is aangetast kan moeilijk zijn om te accepteren. De wetenschap dat men niet de enige is, kan wellicht steun geven. Er zijn veel mensen in dezelfde situatie, sommige die zelf net de diagnose hebben gekregen en sommige die al jaren met Albinisme leven.

Indien men slechtziendheid ervaart als gevolg dan zijn er hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen met de taken waar men moeite mee heeft. Deze hulpmiddelen kunnen ondersteuning geven bij taken waar men het zicht voor nodig heeft en kunnen helpen om een vol en onafhankelijk leven te blijven leiden.

Plaatje zicht zonder en met Albinisme
Links: normaal zicht. Rechts: zicht met Albinisme

Wat zijn de symptomen van Albinisme?

Oogproblemen omvatten vaak:

Wat kan men van Albinisme verwachten?

De behandeling richt zich voornamelijk op visuele rehabilitatie. Een operatie kan wellicht een aantal van de symptomen verlichten, zoals Strabismus en Nystagmus. Herstel van het zicht is niet volledig mogelijk, maar er zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij het uitvoeren van een verscheidenheid aan dagelijkse taken.

Meer informatie over Albinisme

Er is uitgebreide informatie beschikbaar over Albinisme. Een operatie kan mogelijk een aantal van de symptomen verlichten, zoals Strabismus en Nystagmus. Desondanks kan het zicht niet volledig worden hersteld. Gelukkig zijn er echter diverse hulpmiddelen beschikbaar die kunnen assisteren bij het uitvoeren van een verscheidenheid aan dagelijkse taken.

Kijk voor meer informatie bij:

Een lijst met producten