Direct naar inhoud

JAWS Inspect Software

JAWS Inspect is een softwaretool die ontwikkeld is om ontwikkelaars, kwaliteitscontroleurs en toegankelijkheidsprofessionals te helpen bij het evalueren en waarborgen van de toegankelijkheid van webinhoud en applicaties. JAWS (Job Access With Speech) is een populaire schermlezer ontwikkeld door Freedom Scientific, en JAWS Inspect is een uitbreiding van deze toolset. Het biedt een visuele weergave van wat JAWS hardop voorleest aan gebruikers, waardoor mensen die geen schermlezer gebruiken beter begrijpen hoe hun inhoud wordt geïnterpreteerd door degenen die afhankelijk zijn van assistieve technologieën.

JAWS inspect

Jaws inspect software

JAWS inspect is een testtool waarmee u snel en eenvoudig de toegankelijkheid van uw website kunt testen. Door middel van JAWS Inspect kunt u een rapport verkrijgen over de betreffende pagina van uw website, toegespitst op hetgeen wat een visueel beperkte bezoeker aan informatie hoort over deze pagina van uw website, door gebruik te maken van de synthesizer van het JAWS schermleesprogramma. Binnen dit rapport verkrijgt u de spraak output in een tekstueel overzicht. Daarbij krijgt u een overzicht van alle items op de pagina, hoeveel er van deze items aanwezig zijn en hoe deze uitgesproken zullen worden.

Hoe werkt JAWS Inspect

Na het opstarten van JAWS Inspect kunt u de door u gekozen webpagina contoleren. Met de combinatie van de control toets en de rechtermuis knop verschijnt het Jaws inspect menu met diverse controle opties, onder andere:

Full page report

Wanneer u deze optie aanklikt zal Jaws inspect een overzicht genereren van onder de URL van de website, de browser, de datum waarop het rapport geproduceerd is. Klikt u op de link “expand all”, dan krijgt u een overzicht van alle items die zich op de geteste pagina bevinden. Per item wordt getoond: het label, hoe het uitgesproken wordt, de eventuele URL waarnaar het verwijst en de code. Jaws inspect biedt u tevens de mogelijkheid om het rapport te exporteren als CSV bestand.

Say all report

De optie ‘Say all report’ geeft de gebruiker een overzicht rapportage van de tekstuele weergave die spraaksynthesizer van JAWS voor mensen met een visuele beperking zal uitspreken. Ook deze optie biedt u de mogelijkheid om het rapport als CSV bestand of als tekst bestand te exporteren.

Voordelen

Contact

Neem contact op met onze afdeling Werk&Studie
werkenstudie@optelec.nl of
088-6783518