Direct naar inhoud

JAWS, Fusion update

Maart 2024 : Op deze pagina staat wat er nieuw is in de update van de 2024 versie van Jaws en Fusion. Per onderwerp een tekstuele uitleg.
De nieuwe functies en verbeteringen zijn alleen beschikbaar indien u de versies 2024 van Jaws of Fusion gebruikt.

Beeldbeschrijving kunstmatige intelligentie (AI)

Probleem: Tijdens het navigeren kom je soms foto’s, grafieken en andere visuele elementen tegen zonder alternatieve beschrijving. Dit kan het moeilijk maken om de informatie van de visuele inhoud te begrijpen.

Oplossing: Met de JAWS-functie Beeldbeschrijving, die in 2019 al is geïntroduceerd, kunt u een foto indienen om deze te analyseren via een gelaagde toetsaanslag. Een beschrijving van de afbeelding wordt dan weergegeven in het JAWS-resultatenvenster.

Aan de slag:Nadat u bijvoorbeeld op INSERT+SPATIEBALK, B hebt gedrukt om de laag voor de Beeldbeschrijving te activeren, kunt u op B drukken om de huidige geselecteerde afbeelding in Bestandsbeheer te beschrijven, of op E om een foto van een sociale mediawebsite zoals Facebook te beschrijven. Voor een volledige lijst met commando’s drukt u op INSERT+SPATIEBALK, B, VRAAGTEKEN.

Om het verschil in detailniveau aan te tonen, ziet u hier een paar voorbeeldfoto’s met beschrijvingen die zijn gegenereerd met de huidige beeldbeschrijving en beeldbeschrijving AI. U kunt deze functie ook zelf uitproberen door op INSERT+SPATIEBALK, B, E te drukken terwijl u op een foto staat.

Foto

Groep jonge, vrolijke mensen zittend op strand in de avond

Huidige beeldbeschrijving:

Bijschrift is een groep mensen die op een strand zit. Deze tags beschrijven de fotokleding, meisje, groep, menselijk gezicht, openlucht, mensen, persoon, lucht. Deze tags beschrijven waarschijnlijk de foto strand, glimlach, zomer.
Deze tag beschrijft mogelijk de foto Vrouw.

Beeldbeschrijving AI Voorbeeld korte beschrijving

Een groep vrienden zit op het strand. Ze lachen en praten met elkaar. De zon staat laag aan de hemel en de zee is kalm.

Beeldbeschrijving AI Voorbeeld lange beschrijving

De afbeelding toont een groep jonge mensen die samen tijd doorbrengen op een strand tijdens de schemering. De sfeer lijkt ontspannen en gezellig, met iedereen in een informele zitpositie. Sommigen zitten op het zand, terwijl anderen op een houten oppervlak zitten dat lijkt op een steiger of een groot stuk drijfhout.

Er zijn ten minste vijf zichtbare personen die converseren en lachen. Van links naar rechts zien we een man met een baard, gekleed in een losse blouse die open staat aan de voorkant, hij lacht naar iemand buiten beeld. Naast hem zit een vrouw in een gele kleding die haar handen opheft in een gebaar dat past bij een lach of een levendige conversatie. Hun positieve interactie straalt af op de rest van de groep. De andere personen in de afbeelding zijn iets minder duidelijk te zien, maar je kunt zien dat ze in gesprek zijn en genieten van de sociale interactie. De achtergrond wordt gevuld door de horizon van de zee en een lucht die kleurrijke tinten van de zonsondergang laat zien. Het natuurlijke licht geeft de foto een warme gloed en benadrukt de ontspannende sfeer van wat lijkt op een zomerbijeenkomst van vrienden aan het strand.

Grafiek

Huidige beeldbeschrijving:

Bijschrift is grafiek, taartdiagram. Deze tags beschrijven de foto: cirkel, diagram, screenshot, tekst. Deze tag beschrijft waarschijnlijk het foto lettertype. Deze tag beschrijft onduidelijk het foto ontwerp.

Beeldbeschrijving AI Voorbeeld korte beschrijving

De afbeelding toont een cirkeldiagram met de favoriete vruchten van mensen. Er zijn vier verschillende vruchten: meloen, appel, mango en sinaasappel. De percentages van de vruchten zijn als volgt: meloen 19%, appel 19%, mango 25% en sinaasappel 37%.

Beeldbeschrijving AI Voorbeeld lange beschrijving

De afbeelding toont een cirkeldiagram met de titel “Favoriete Fruit”. Het diagram is opgedeeld in vier segmenten met verschillende kleuren, die elk een ander soort fruit vertegenwoordigen met het bijbehorende percentage van voorkeur.

Het grootste segment is oranje gekleurd en vertegenwoordigt sinaasappels, met 37% aangeduid als favoriet. Het tweede segment is geel en vertegenwoordigt mango’s, die door 25% van de respondenten als favoriet zijn gekozen. De volgende twee segmenten zijn beide 19%: een groen segment dat appels vertegenwoordigt en een blauw segment dat meloenen vertegenwoordigt. De percentages zijn duidelijk aangegeven binnen elk segment, waardoor het makkelijk is om te zien welk fruit het populairst is en hoe de andere fruitsoorten zich tot elkaar verhouden op basis van de voorkeuren die in het diagram worden getoond.

Beeldbeschrijving AI is momenteel beschikbaar als een Early Adopter Programma-functie. We moedigen u aan om het uit te proberen en feedback te geven via het formulier “Feedback verzenden” in het dialoogvenster van het Early Adopter Programma.

Om Beeldbeschrijving AI in te schakelen, doet u het volgende:
1.            In het JAWS-contextmenu, Opties, kies Early Adopter Programma.
2.            Selecteer Beeldbeschrijving met Generatieve AI.
3.            Selecteer OK en start de software opnieuw.

Als je een afbeelding indient, geeft beeldbeschrijving AI standaard een korte beschrijving weer. Als u zowel een korte als een langere beschrijving wilt weergeven, selecteert u de link Meer resultaten onder aan het resultatenvenster. U kunt ook de SHIFT-toets toevoegen aan een commando voor Beeldbeschrijving om onmiddellijk zowel een korte als een lange beschrijving weer te geven. Bijvoorbeeld INSERT+SPATIEBALK, B, SHIFT+B.

Opmerking: AI-technologie kan soms fouten maken, zoals het beschrijven van visuele elementen die niet bestaan of het maken van aannames over wat er op een foto gebeurt die niet accuraat zijn. Vertrouw niet alleen op door AI gegenereerde beschrijvingen en overweeg om informatie dubbel te controleren, vooral als deze voor professionele doeleinden wordt gebruikt.
Opmerking: Als u het selectievakje uitschakelt, keert u terug naar de traditionele functionaliteit van Beeldbeschrijving.

Extra verbeteringen voor Beeldbeschrijving

De volgende verbeteringen zijn beschikbaar voor zowel Beeldbeschrijving AI als de gewone Beeldbeschrijving.
– Het commando INSERT+SPATIEBALK, B, S is toegevoegd om het hele scherm te beschrijven.
– Het commando INSERT+SPATIEBALK, B, V is toegevoegd om het huidige toepassingsvenster te beschrijven.
– Het commando INSERT+SPATIEBALK, B, E is verbeterd en werkt nu met elk besturingselement. Bovendien werkt deze opdracht nu betrouwbaarder met afbeeldingen in Word-documenten en Outlook-berichten. Voor de beste resultaten bij het indienen van afbeeldingen in Outlook-berichten die alleen-lezen zijn, wordt aanbevolen om de optie “Gebruik UIA voor ondersteuning van Alleen-Lezen berichten” in de Snel-instellingen in te schakelen.

Andere verbeteringen

Split Braille

Nieuwe optie voor het verversen van de buffer als Split braille is ingesteld op Gebufferde tekst

Er is nu een optie om de buffer in gebied 2 van je brailleleesregel automatisch te verversen met de nieuwste inhoud wanneer je op ENTER drukt in een document. Om deze functie in te schakelen, open Het dialoogvenster “Selecteer split brailleweergave” (ALT+INSERT+V), zorg ervoor dat Gebufferde tekst is geselecteerd in de lijst met weergaven, selecteer Opties en selecteer vervolgens Ververs gebufferd document na Enter. Gebruikers van Focus-leesregels kunnen ook op LINKER SHIFT+PUNTEN 2-3-7 drukken om deze optie aan te zetten. Dit is handig in situaties waarin je wilt dat de buffer continu wordt bijgewerkt terwijl je typt.

Je gebruikt bijvoorbeeld een Word-document om een complex wiskundeprobleem stap voor stap uit te werken, waarbij elke stap op een aparte regel wordt gezet. In dit geval wordt, nadat je de wiskundige uitdrukking voor een stap hebt ingevoerd en op ENTER hebt gedrukt, de meest recente wiskundige inhoud toegevoegd aan je buffer in gebied 2. Terwijl u doorgaat met het oplossen van het probleem, kunt u onafhankelijk door de buffer scrollen om uw werk te bekijken terwijl u op de huidige locatie in het actieve document blijft.

Early Adopter Programma

Met het Early Adopter-programma kunt u een voorbeeld bekijken van nieuwe en bijgewerkte productfuncties die in ontwikkeling zijn. Naarmate we geleidelijk functies introduceren, kunt u deze evalueren en feedback geven om ons te helpen verbeteren voordat de definitieve release wordt uitgebracht. MathCAT (wiskunde) is onze eerste functie die beschikbaar is voor evaluatie met behulp van het Early Adopter-programma. MathCAT is een veelgebruikte vertaler om MathML-inhoud (wiskundige notaties) om te zetten in spraak- en braille-uitvoer.

Gebruik van het Early Adopter Programma

Om de functies van het Early Adopter-programma in of uit te schakelen:

  1. Kies in het menu JAWS-opties de optie Early Adopter-programma. Het dialoogvenster Early Adopter Program wordt weergegeven met de functies die beschikbaar zijn om te evalueren. Het dialoogvenster is leeg als er momenteel geen functies beschikbaar zijn.
  2. Schakel een of meer selectievakjes in om functies te activeren. Schakel een of meer selectievakjes uit om functies uit te schakelen.
  3. Opmerking: Als u wijzigingen in een bestaande productfunctie evalueert, wordt de oorspronkelijke werking hersteld wanneer u het selectievakje uitschakelt.
  4. Selecteer OK en start de software opnieuw op. Functies die w

Terugkoppeling geven

Tijdens het evalueren van een functie wordt u aangemoedigd om feedback te geven over uw ervaring. Er kan feedback worden gegeven of de functie is geactiveerd of niet.

Doe het volgende om commentaar te geven:

  1. Kies in het menu JAWS-opties de optie Early Adopter-programma. In het dialoogvenster Early Adopter Program worden de functies weergegeven die beschikbaar zijn om te evalueren.
  2. Selecteer de knop Feedback verzenden voor de functie die u evalueert. Het Early Adopter Program Feedback-formulier wordt weergegeven.
  3. Vul het Early Adopter Program Feedback-formulier in en selecteer Feedback verzenden.

Ga naar updates van Jaws /Fusion/Zoomtext 2024 op download pagina