Direct naar inhoud

App en Web toegankelijkheid

Het gebruik van internet, computers, tablets en smartphones is tegenwoordig onmisbaar geworden in ons dagelijks leven. Het is daarom cruciaal dat digitale diensten toegankelijk zijn voor iedereen. In de Benelux streven we ernaar dat openbare voorzieningen voor alle burgers toegankelijk zijn, want iedereen heeft het recht om volledig deel te nemen aan de maatschappij. Om deze reden wordt er hard gewerkt aan de toegankelijkheid van fysieke infrastructuur, zoals gebouwen en openbaar vervoer, voor mensen met een beperking.

Dit geldt ook voor digitale voorzieningen! In onze moderne samenleving is het internet en het gebruik van computers en mobiele apparaten niet meer weg te denken. Daarom is digitale toegankelijkheid niet alleen belangrijk, maar inmiddels ook verplicht voor de (semi)overheid. Goed ontworpen mobiele apps en websites kunnen door iedereen worden gebruikt, inclusief bezoekers met een beperking.

App- en webtoegankelijkheid is het principe om mobiele applicaties en websites toegankelijker te maken voor alle gebruikers, inclusief mensen met een beperking. Een goede app of website is niet alleen esthetisch aantrekkelijk voor de gemiddelde bezoeker, maar is ook zo ontworpen dat deze bruikbaar is voor bezoekers met verschillende beperkingen, zoals visuele, motorische en cognitieve handicaps. Dit betekent onder meer het volgen van de richtlijnen van WCAG, het bieden van alternatieve teksten voor afbeeldingen en video’s, en het zorgen voor leesbare en begrijpelijke tekst.

Waarom is app- en webtoegankelijkheid belangrijk voor organisaties? Hier zijn vijf goede redenen:

 1. Betere Informatiebeleving: Een positieve merkbeleving is tegenwoordig cruciaal. Klanten kunnen snel afhaken als de digitale ervaring niet naar tevredenheid is.
 2. Sociale Verantwoordelijkheid: Bedrijven worden steeds meer beoordeeld op hun ethische normen en waarden. Het zorgen voor toegankelijkheid is een vorm van maatschappelijke betrokkenheid.
 3. Kostenbesparing: Vroegtijdige implementatie van toegankelijkheid in de ontwikkelingsfase kan kosten besparen. Het vermijden van herontwerp in latere stadia is efficiënt en kosteneffectief.
 4. Bereik: Een toegankelijke app of website vergroot het bereik naar een bredere doelgroep, wat kan resulteren in meer klanten en grotere betrokkenheid.
 5. Zoekmachine-optimalisatie (SEO): Toegankelijkheid kan de vindbaarheid van een website verbeteren, wat resulteert in een hogere rangschikking in zoekmachines zoals Google.

Kortom, het waarborgen van toegankelijkheid in de digitale wereld is niet alleen een morele plicht, maar ook een strategische zet voor organisaties. Bent u geïnteresseerd in meer informatie? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088-6783519 of stuur een e-mail via onze contactpagina.

Mythes

 • Toegankelijke websites hebben geen verdere toegevoegde waarde!

  Veel webbeheerders zien web-toegankelijkheid als een noodzakelijk kwaad. Het wordt opgedrongen door de overheid, wellicht dat enkele van de onderstaande elementen hen van gedachte doen veranderen:

  Search Engine Optimation: organisaties zijn bereid voor hun vindbaarheid diep in de buidel te tasten. Door hun website conform de WCAG normen toegankelijk maken, wordt bijvoorbeeld door de toegepaste helderheid in teksten en afbeeldingomschrijvingen de ranking bij de zoekmachines verhoogd.

  Customer friendly (increasing reputation): door de toegankelijkheid te verbeteren kunnen meer bezoekers hun weg vinden op uw website en zijn bijvoorbeeld interne stylesheets beter in te vullen door diegene die hiervoor mogelijk telefonisch hulp zouden inroepen.

 • Toegankelijkheid doe je slechts voor die “ene gehandicapte”!

  Toegankelijkheid is voor iedereen. De “digibeten” blijken, uit onderzoek van Microsoft, alleen al in Nederland uit ruim vier miljoen potentiële website bezoekers te bestaan. Wereldwijd wordt gerekend met een percentage van ongeveer 9% van de bevolking.

 • Toegankelijkheid is duur, tijdrovend en moeilijk te implementeren!

  Een goed toegankelijke website hoeft echt niet duur te zijn. Wanneer digitale toegankelijkheid direct bij de implementatie wordt meegenomen, hoeft dit binnen de totale kostenstructuur niet duurder te zijn. Daarbij scoort een goed toegankelijke website vele malen beter in Google en verhoogt het de vindbaarheid. Met de heldere toegankelijkheidscheck van Optelec weet u direct waar de knelpunten zich bevinden.

 • Een toegankelijke website is saai!

  Er wordt veel gedacht dat een website vol staat met teksten voor ‘digibeten’ die alleen met ‘Tekst-only’ websites kunnen omgaan of begrijpen. Wanneer u tijdens het ontwerpstadium rekening houdt met “inclusieve design”, kunt u ook uw website volledig conform uw wensen en uitstraling inrichten.

 • Web -toegankelijkheid is slechts een optionele toepassing!

  Het antwoord is ‘nee’. Web toegankelijkheid is bekrachtigd bij nationale wetgeving en dient vanaf september 2020 toegankelijk te zijn. Mobiele apps dienen vanaf 23 juni 2021 toegankelijk te zijn. Bedrijven als Netflix, Target en onder ander de Sydney Olympics Organisatie werden in het verleden succesvol aangeklaagd.
  Veel gebruikte ‘Automated Evaluation Tools’ zijn niet altijd voldoende, ze zijn zeker behulpzaam en kunnen tijd besparen op het onderhoud aan de website. Echter veel WCAG succescriteria’s zijn niet objectief genoeg om automatisch getest te worden:  de positie van headingen, beschrijvingen van invoervelden, afbeeldingen of doorklik links worden niet gecontroleerd op een accurate omschrijving.

 • Ik hoor nooit iemand klagen over onze website, dus het zal wel goed zijn…toch?

  Niet klagen over de gebruiksvriendelijkheid van uw website, wil niet zeggen dat de website toegankelijk of gebruiksvriendelijk is. Het is voor bezoekers frustrerend wanneer u niet toegankelijke informatie aanbiedt. Veel bezoekers zullen, zonder het aan u te vertellen, doorklikken naar een andere website.