4 tips voor slechtzienden in de keuken
Koken met een visuele beperking is niet altijd even makkelijk. Kruiden zijn makkelijk door elkaar te halen, frituren en bakken kan brandwonden opleveren en op de nieuwe magnetron zitten wel héél veel knoppen. Gelukkig zijn er in de keuken aardig wat dingen die u kunt doen om het koken makkelijker te maken. Wij zetten alvast 4 tips voor u op een rij.
Tip van Jan: Ga systematisch te werk
Net zoals in het hele huis geldt ook in de keuken dat het belangrijk is om systematisch te werk te gaan. En dat begint al met het doen van de boodschappen. Koop zo vaak mogelijk dezelfde producten, zodat u de verpakkingen kunt herkennen. Bij het opruimen van de boodschappen is het raadzaam om alles z’n eigen plekje te geven zodat u de boodschappen altijd terug kunt vinden. Geef ze eventueel een (braille)label of iets anders wat herkenbaar is. Ook tijdens het koken is het fijn om steeds dezelfde structuur te houden. Zet bijvoorbeeld eerst alle ingrediënten en benodigdheden bij elkaar en zet ze terug op hun plek zodra ze gebruikt zijn. Zo blijft het aanrecht geordend en stoot u niet per ongeluk wat om.
Tip van Renée: Gebruik de juiste apparaten en hulpjes
Frietjes en bitterballen lusten we allemaal, maar dat hete frituurvet kan nogal eens voor problemen zorgen. Een alternatief hiervoor is een Airfryer. Dit is een frituur die niet met heet vet, maar met lucht frituurt. Dit is veiliger in gebruik, maar ook gezonder, makkelijker schoon te maken en geeft minder nare luchtjes af. Bovendien kun je er bijna alles mee maken, zelfs taarten en brood. Een inductieplaat is een goed alternatief voor het bakken en braden. Veel veiliger en schoner dan koken op vuur. Daarnaast zijn er ook vele hulpmiddelen die het koken makkelijker kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een sprekende weegschaal om ingrediënten af te meten, een vloeistofniveau-indicator om aan te geven wanneer het glas bijna vol is, en een anti-overkookplaatje om te voorkomen dat de pasta niet overkookt.
Tip van Arend Jan: Markeer veelgebruikte knoppen en functies
De meeste keukenapparaten (Airfryer, magnetron, broodrooster, inductieplaat, oven etc.) beschikken over veel functionaliteiten en tijdsinstellingen en hebben daardoor erg veel knopjes die niet altijd even makkelijk uit elkaar te houden zijn. Gebruik daarom markeringen (zoals markeerpuntjes, Tip-Ex of een stukje plakrubber) om de meest belangrijke knoppen en instellingen te markeren. Bijvoorbeeld om elke 20°C aan te geven, elke 5 minuten op de tijdsindicator, of de meest gebruikte instellingen voor de Airfryer. Op deze manier raakt u niet in de war door een enorme hoeveelheid knoppen , vindt u de juiste knop gemakkelijk terug en drukt u niet per ongeluk de verkeerde knop in.
Tip van Tina: Zorg voor genoeg contrast
Contrast zorgt voor betere zichtbaarheid. Dit kan ook in de keuken op allerlei manieren toegepast worden. Gebruik voor het snijden van kip een donkere snijplank en voor het snijden van boontjes een oranje snijplank. Glazen kunnen beter een opvallend kleurtje hebben dan doorzichtig zijn. Hetzelfde geldt voor borden en onderzetters. Gebruik kleurrijke onderzetters en borden die contrasteren met de kleur van het gerecht. Zo ziet u nooit het laatste hapje over het hoofd.