4 tips voor blinden en slechtzienden voor in huis
Leven met een visuele beperking vergt wat aanpassingen in uw dagelijkse leven. Zo zijn er verschillende hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden die de dagelijkse bezigheden makkelijker maken. Maar ook binnenshuis zijn er verschillende dingen die u zelf kunt doen om het leven thuis makkelijker te maken. Wij zetten alvast 4 tips voor u op een rij!
Tip van Bart: De juiste verlichting maakt het verschil
Als u slechtziend bent is goede verlichting belangrijk. En dat betekent voor iedereen wat anders. De één houdt van koel licht, een ander van warm licht. De één kan verblind raken door verkeerd gericht licht, terwijl een ander hier geen problemen mee hoeft te ondervinden. Het is dus belangrijk dat u zelf onderzoekt welke verlichting het beste voor u werkt. En welke verlichting voor uw ogen het meest comfortabel is. Denk aan de juiste lichtkleur en lichtsterkte. De juiste verlichting zorgt ervoor dat u uw omgeving beter kan zien. Voor sommige situaties en activiteiten is het handig om, naast de gewone kamerverlichting, ook te kijken naar extra, meer gerichte verlichting. Bijvoorbeeld voor het verlichten van het toetsenbord, de hobbytafel of de keuken.
Tip van Maritha: Rommeltjes of juist belangrijk? Stop het in De Krat!
U kent het wel: de onbehandelde post ligt op het tafeltje naast de deur. De dingen die naar boven moeten liggen op de trap en uw sleutels en mobiele telefoon liggen ergens op de eettafel. Iedereen heeft zo z’n plekken, maar zeker voor slechtzienden kan dit soms vervelend uitpakken. Belangrijke post kan kwijtraken. U kunt struikelen over de dingen die op de trap liggen en waar had u nou toch uw telefoon gelaten? Zorg er daarom voor dat u altijd gestructureerd te werk gaat. Één manier om dit te doen is om dingen die u niet meteen kan opruimen, bewaren in een kratje of tas. Geef het een vast plek in elke kamer en neem ‘m mee als u naar een andere kamer of naar boven gaat. Zo heeft u uw belangrijke en nog te behandelen dingen altijd bij u. Wordt het huis geen rommeltje en weet u precies waar alles is.
Tip van Edwin: Maak goede afspraken met uw medebewoners
Als u met uw partner, gezin of andere bewoners samenwoont, is het belangrijk dat ook zij weten hoe ze met uw slechtziendheid om moeten gaan. Maak daarom goede afspraken en wees duidelijk naar elkaar. Voor ziende medebewoners is het misschien heel duidelijk waar de vla en waar de melk staat, maar voor een slechtziende kan het lastig zijn om dit onderscheid te maken. Ook hier is structuur een belangrijk punt. Spreek met uw medebewoners een vaste plek af voor de boodschappen, schoenen en de koffiekopjes op tafel. Het is het prettigst als alles in huis een vaste plek heeft. Ook uw medebewoners zullen hier hun steentje moeten bijdragen.
Tip van Annet: Pas de inrichting van uw woning aan
Het is fijn om in een huis met mooie inrichting te wonen, maar voor slechtzienden is niet alles wat mooi is ook handig. Tere vazen, accessoires die stof aantrekken, meubels met scherpe hoeken en breekbare spullen kunnen voor ongelukken zorgen. Houdt hier rekening mee met de inrichting van uw huis. Koop bijvoorbeeld stevige vazen van plastic, accessoires in heldere en goed herkenbare kleuren, meubels met afgeronde hoeken en spullen die tegen een stootje (of val) kunnen. Hiermee voorkomt u dat uw spullen kapot gaan en dat u zelf verwondingen oploopt. Denk ook goed na over de plek van meubels en accessoires in uw huis en laat lades en kastdeurtjes nooit zomaar open staan.