Direct naar inhoud

3 tips voor blinden en slechtzienden voor op pad

Tip van Lowie: maak jezelf zichtbaar

Niet iedereen zal kunnen zien of weten dat u slechtziend bent. Het is daarom belangrijk om dit duidelijk te maken. Zeker als u op pad bent en zich bijv.  mengt in het verkeer. Zorg er daarom voor dat u herkenbaar bent, bijvoorbeeld door een herkennings- of taststok te gebruiken. Ook het dragen van een button “Ik ben slechtziend” zorgt voor betere zichtbaarheid en herkenning. Zo weten medeweggebruikers dat u een visuele beperking heeft en kunnen zij hier rekening mee houden. Het is overigens verplicht om te stoppen voor iemand die een witte stok gebruikt.

Tip van Johan: Kies het juiste OV reisproduct

Vaak zult u zijn aangewezen op het openbaar vervoer als u op pad wilt gaan, zeker als het langere afstanden betreft. Veel vervoerders bieden reisproducten aan om het voor blinden en slechtzienden gemakkelijker te maken om met het OV te reizen. Zo is de NS-Business Card nu ook beschikbaar gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Hiermee reist u op rekening en hoeft u dus pas achteraf te betalen. Dit voorkomt dat er bedragen worden afgeschreven als u per ongeluk verkeerd in- of uitcheckt. Ook met de OV-chip Plus kunt u op rekening reizen en hoeft u niet in- of uit te checken. U boekt telefonisch uw reis en kunt hier ook terecht voor extra hulp, zoals het laten voorlezen van uw factuur. Sentire is een ander reisproduct dat is ontwikkeld voor slechtziende reizigers. Hiermee betaald u een lager instaptarief in de bus, tram en metro. Als er iets mis gaat, zijn de financiële gevolgen dus minder groot dan wanneer u het reguliere instaptarief zou betalen. Als u niet zelfstandig kunt

reizen met het OV, kunt u gebruik maken van de OV Begeleiderskaart. U kunt dan een begeleider meenemen die kosteloos met u mee reist. De kaart staat op uw naam, waardoor verschillende begeleiders met u mee op pad kunnen. Voor meer informatie over deze reisproducten neemt u contact op met de vervoerder of de oogvereniging.

Tip van Joost: Gebruik kleine bankbiljetten en pin contactloos

Bankbiljetten zijn te herkennen aan hun grootte. Hoe hoger het bedrag, hoe groter het biljet. Maar, als u maar één biljet in uw handen heeft, kunt u de grootte niet met andere biljetten vergelijken en is het lastig om in te schatten hoeveel geld u in uw hand heeft. Kies daarom bij het ophalen van geld bij de bank of pinautomaat altijd voor gelijke biljetten, en dan het liefst van een laag bedrag. Zo weet u beter hoeveel geld u bij u heeft en zult u zich minder vaak vergissen. Voor kleinere bedragen kunt u nu in steeds meer winkels ook contactloos betalen. U houdt uw betaalpas tegen de betaalautomaat aan en het bedrag wordt van uw rekening afgeschreven, zonder dat u uw pincode in hoeft te geven. Dat maakt betalen weer een stukje sneller en gemakkelijker. Voor bedragen boven de € 25,- moet u vaak wel uw pincode ingeven.  Voor meer informatie over contactloos betalen neemt u contact op met uw bank.